Scholen

Ben je leerkracht en wil je jouw les eens op een andere manier invullen?

Neem tijdens de Archeologiedagen deel aan één van de activiteiten die zich specifiek tot scholen richten!

Of bekijk het aanbod dat het hele jaar door beschikbaar is.

 

 

Activiteiten voor scholen tijdens de Archeologiedagen 2025

Programma wordt regelmatig aangevuld!

Stanlie

Stanlie - Provincie Oost-Vlaanderen

Stanlie is 10 en vindt bij opa op zolder een merkwaardig krantenknipsel over een diefstal en geheimzinnige foto’s van haar opa. Een erfgoedmysterie? Ze daagt jouw klas uit om het samen met haar op te lossen.

Het educatief programma Stanlie sluit aan bij de leerdoelen van de tweede graad basisonderwijs.

  • Stanlie verschijnt in je klas langs de leuke webtool www.stanlie.be, waarin alle introfilmpjes, lesvoorbereidingen, werkvormen en achtergrondinformatie samengebracht zijn. De verhaallijn loopt gedurende 4 weken over 7 stappen van telkens 1 tot 3 lestijden, die je zelf kan inkorten of intensiever maken. Alle stappen behalve stap 5 spelen zich af in en rond de school.
  • De leeruitstap naar het erfgoeddepot neemt 4 lestijden in beslag en wordt het spannendste moment waarin de kinderen zelf voor de ontknoping instaan. Zal het hen lukken?

Je kiest zelf welk erfgoeddepot in Oost-Vlaanderen je bezoekt. De contactlijst van de depots vind je op website (link hieronder).

Inschrijven kan op stanlie@oost-vlaanderen.be of bij één van de deelnemende depots.

Type activiteit
online lespakket met gekoppelde leeruitstap
Doelgroep
Basisonderwijs lager en kleuter
Ontrafel mysterieuze sporen met klassen

Ontrafel mysterieuze sporen voor klassen - Provincie Oost-Vlaanderen

De klas vertrekt in kleine groepjes met een tablet op een spannende tocht. Onderweg krijgen ze aanwijzingen, uitdagingen en raadsels van een mysterieus figuur. Ondertussen ontdekken de leerlingen het middeleeuwse leven langsheen het Enaamse erfgoed. Het doel van de tocht is het mysterie te ontrafelen. Welk groepje kan het best samenwerken en vindt de oplossing? Kom het ontdekken in Ename.

  • Lengte tocht: 2km
  • Duur van de tocht: 2u
  • Groepjes van 3 à 5 leerlingen
  • Reservatie is wel noodzakelijk!
  • Autismevriendelijk! Deze tocht kan op voorhand worden voorbereid met het stappenplan dat terug te vinden is via de link 'contact & reservatie' hieronder. Ter plaatse is er ook een snoezelrugzak aanwezig.
Type activiteit
Zoektocht
Doelgroep
3de graad basisonderwijs, eerst en tweede graad secundair onderwijs

Archeologie in de klas het hele jaar door

Heb je een aanvulling voor deze rubriek? Laat het ons weten op info@archeologiedagen.be

Graven naar het jaar 1000

Museummenu Graven naar het jaar 1000 - Gruuthusemuseum

Keer duizend jaar terug in de tijd en ga op ontdekking in Brugge in het jaar 1000. Samen met de gids ontdek je de verhalen achter verschillende opgegraven voorwerpen in de expo Verhalen uit de ondergrond. Daarna ga je zelf aan de slag. Heb jij de vaardigheden die nodig zijn om een opgraving uit te voeren? Scherven plakken, experimentele archeologie, of een metaaldetector zullen geen geheimen meer hebben voor jou!

Type activiteit
Rondleiding / Workshop
Doelgroep
3de graad basisonderwijs
Gallo-Romeins kledijproject

Gallo-Romeins kledijproject - Archeocentrum Velzeke

Dat de Romeinen niet allemaal in een toga rondliepen wordt duidelijk wanneer iedere deelnemer een Gallische of Romeinse outfit krijgt aangemeten. Al doende verneem je meer over de functie en benaming van de verschillende kledingstukken, de productie van grond- en kleurstoffen en de manier waarop beide bevolkingsgroepen elkaar gingen beïnvloeden.

Een leerrijke en interactieve workshop die jong en oud weet aan te spreken!

Gelieve tijdig te reserveren.

Duur: 1,5 à 2 uur
Maximum aantal deelnemers: 24
T.e.m. 12 personen: 1 gids (30€)
T.e.m. 24 personen: 2 gidsen (60€)

Type activiteit
workshop
Doelgroep
Basisonderwijs, secundair onderwijs
archeologische scherven

Educatief pakket Archeologie - Provincie Antwerpen

Met een educatief pakket – op maat van leerlingen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar – willen we graag jongeren enthousiast maken en sensibiliseren voor archeologie. De basismodule laat hen kennismaken met archeologie, terwijl een tijdscapsule dieper ingaat op de Merovingische periode in onze regio. Beide pakketten bestaan uit een handleiding voor leraren en werkbladen voor leerlingen.

Type activiteit
downloadbaar lespakket
Doelgroep
5de en 6de leerjaar basisonderwijs
cover van het boekje Emma en Otis vinden een muntje

Emma en Otis vinden een muntje - Provincie Limburg

Naar aanleiding van de Archeologiedagen 2022 ontvingen 1750 Limburgse kleuterklassen het boek Emma en Otis vinden een muntje van de kinderauteur en illustratrice Liesbet Slegers.

Wil je in de kleuterklas aan de slag rond archeologie?

Het boek is daarvoor ideaal! Het laat kleuters op een uitdagende manier via 8 verschillende opdrachten kennis maken met archeologie. Het kwam tot stand in samenwerking met historici en archeologen.

Sta je voor de klas in een andere provincie? Geen probleem, ook jij kan het boek bestellen: pcce@limburg.be

Type activiteit
Boek
Doelgroep
KIeuteronderwijs
vuistbijl in vuursteen

Les met "archeo-shop" (+ aanvullende workshops) - de Archeo-Tolk

Wil je jouw lessen rond prehistorie niet enkel uit de handboeken geven maar op een boeiende actieve manier? Nodig dan archeo-tolk Nelle uit als gastdocent. Replica’s van artefacten of voorwerpen afkomstig uit de experimentele archeologie maken de prehistorie visueel, tastbaar en daardoor beter begrijpbaar.

Wil je een doe-activiteit bij het vak geschiedenis of W.O. zonder op verplaatsing te moeten gaan én die nog lang in het geheugen van de leerlingen blijft hangen? Combineer dan een of twee workshops naar keuze aan de les 'archeo-shop'. 

Type activiteit
workshop
Doelgroep
1ste graad middelbaar, maar ook lager onderwijs is mogelijk
Hatsjoe... gezondheid.

Hatsjoe... gezondheid. Over gezondheid, hygiëne en pandemieën in de Romeinse tijd | Aanbod voor scholen - Provinciaal Archeocentrum Velzeke

Ook onder de indruk van de impact van het coronavirus op onze samenleving? Dan kunnen we je misschien wel boeien met onze nieuwe thema-rondleiding 'Hatsjoe... gezondheid! Over gezondheid, hygiëne en pandemieën in de Romeinse tijd' die jong en oud aan de hand van de attributen van de Romeinse arts Galenus en de godin Hygieia meeneemt naar de Oudheid.

Je komt te weten hoe en waar epidemieën konden ontstaan en hoe men die probeerde te vermijden. We leggen ook uit waarom allerlei remedies zoals religie, mythologie, kruidengeneeskunde maar ook je reinste kwakzalverij gewoon naast elkaar bestonden.

Daarnaast gaan we ook in op de desastreuze gevolgen van deze ziekteplagen voor het ganse rijk, van innovatieve infrastructuurwerken zoals riolering, waterputten en badhuizen tot de toenemende aanwezigheid van Germanen binnen het Romeinse rijk.

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
vanaf 8 jaar
Archeologisch site-museum Kortemark

Educatieve brochure / Rondleiding smartphone - Archeologisch Site-Museum Kortemark

 

Toerisme Kortemark stelde een educatieve brochure op voor scholen in verband met het Archeologisch Site Museum. Dankzij deze educatieve brochure leren kinderen meer over de archeologische vondsten en het werk van een archeoloog.

De brochure kan idealiter ook gebruikt worden als voorbereiding op een klasbezoek aan het museum, of kan erna gebruikt worden om het bezoek te kaderen. In de brochure worden de belangrijkste tijdvakken in chronologische volgorde behandeld, maar beperkt zich door de beperkte plaats tot de hoofdzaken.

Het bezoek aan het museum kan met een ervaren gids (aan te vragen) die in het museum zelf graag op bijkomende vragen antwoordt. Of de leerlingen kunnen het bezoek aan de hand van een smartphone doen, deze loodst hen dan door het museum met allerlei interessante weetjes.

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
2de en 3de graad basisonderwijs, scholen regio Kortemark
Klas tijdens de doe-activiteit boogschieten

Ik ben archeoloog - Stedelijk Museum Hoogstraten

Opdrachten rond de prehistorie en archeologie.
Doe-activiteiten: boogschieten, vuurmaken, …

Type activiteit
workshop
Doelgroep
kleuteronderwijs & basisscholen, regio Hoogstraten
Archeologisch site-museum Kortemark

Archeologische koffer - Archeologisch Site-Museum Kortemark

Het Archeologisch Site-Museum Werken wil het verleden tastbaar maken en brengt het daarom letterlijk tot in de klas. Met de archeologiekoffer maken de kinderen uit de 3de graad van het lager onderwijs kennis met de archeologie én met de belangrijkste, grote periodes uit onze geschiedenis.

Opbouw van de archeologiekoffer:
In de archeologiekoffer werd een hele verzameling voorwerpen en illustratiemateriaal samengebracht; zorgvuldig uitgekozen en vlot bruikbaar in de klas. Ze vallen uiteen in twee categorieën: enerzijds de werktuigen van de archeoloog en anderzijds de archeologische vondsten.

Bij de koffer horen ook twee tekstbundels, één bestemd voor de leerkracht en één voor de leerlingen. In het lerarenpakket vindt men naast heel wat wenken voor de les ook uitgebreide achtergrondinformatie over de archeologie. De bundel voor de kinderen biedt de nodige mogelijkheden om de opgedane kennis te verankeren.

Alle voorwerpen en illustraties die in de koffer werden samengebracht kunnen actief in de klas gebruikt worden. De leerlingen mogen ze aanraken, onderzoeken en doorgeven.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
3de graad basisonderwijs, scholen regio Kortemark
blauwe bakken met archeologische vondsten

Scholenworkshop LO en SO: Archeologie-atelier - SteM Sint-Niklaas

Hoe gaat een archeoloog vandaag de dag tewerk? Nog steeds met een schop, truweel of borstel? Of is er meer? Hoe reconstrueert een archeoloog het verleden? De leerlingen mogen ook aan de slag!

Type activiteit
workshop
Doelgroep
basisonderwijs en middelbaar
Inhoud koffer Archeo-logisch toch!

Archeo-logisch toch! - Midwest, Cultuur- en erfgoedplatform BIE RADAR

Verken de wereld van de archeoloog! Volg een spoedcursus archeologie en leer aan de hand van allerlei praktische opdrachten werken zoals een archeoloog. Nadien kent een opgraving in je buurt geen geheimen meer voor jou.

De koffer bevat een handleiding voor de leerkracht (inclusief de spoedcursus en meerdere opdrachtenbundels), blauwe archeo-kits en een USB-stick met een presentatie en invulbladen.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
derde graad lager en de eerste graad secundair onderwijs

123 Archeologie! – Raakvlak

123 Archeologie! werd gelanceerd tijdens de Archeologiedagen editie 2021. Dit nieuwe pakket is zelfstandig te gebruiken door leerkrachten en leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs. De archeologen van Raakvlak dagen de klassen via de website uit om een aantal archeologische uitdagingen aan te gaan, en hun badge van junior archeologen te verdienen.

Type activiteit
online lespakket
Doelgroep
5de en 6de leerjaar basisonderwijs
onderderadar.be

Onder de radar – Provincie Limburg

Op zoek naar sporen uit WO II in Limburg? Benieuwd naar verhalen uit de oorlog? Het Limburg van 75 jaar geleden op luchtfoto’s onderzoeken? Ga in de klas aan de slag met het educatieve pakket van “Onder de Radar”!
In 2019 ontdekten archeologen van de Universiteit Gent in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA) unieke WO II-luchtfoto’s van de provincie. Op de foto’s is het Limburg van 1943-1945 volledig te zien. Het is een prachtige bron, die nu voor de eerste keer voor iedereen te ontdekken is op het participatieve platvorm “Onder de Radar”. Wie een overblijfsel uit WO II herkent, een verhaal uit de oorlog wil delen, of een interessante locatie wil aanduiden, kan dat doen op www.onderderadar.be. Of je kan alle getuigenissen verkennen die al door anderen gedeeld zijn: dat zijn er al bijna 1500!  
Vanaf vrijdag 9 oktober kunnen ook de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar dankzij de kant-en-klare lesfiche zelf aan de slag gaan met restanten van WO II in hun buurt.

Type activiteit
downloadbaar lespakket
Doelgroep
5de en 6de middelbaar
Archeokit

Archeologie in de klas met het educatief pakket 'Archeokit' – Provincie Vlaams-Brabant

Waan jezelf een échte archeoloog en speur naar geheime vondsten uit Vlaams-Brabantse bodem! De Archeokit is een educatief pakket waarin ontdekken, ervaren en beleven centraal staan. Via voorwerpen, foto’s en infofiches krijgen leerlingen zicht op de steentijd, metaaltijd, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Onder meer wonen, gebruiksvoorwerpen en voeding komen aan bod.
De koffer bevat een uitgebreide leerkrachtenhandleiding met achtergrondinfo. Als leerkracht kies je zelf welke thema's of tijdsperiodes je wil belichten.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
4de tot 6de leerjaar

Met jouw klas op archeologische uitstap doorheen het schooljaar?

Over heel Vlaanderen zijn er een tientallen musea met een focus op archeologie, of waar een deel van de collectie of permanente tentoonstelling over archeologie gaat. Vaak is er een aangepast programma voor klasbezoeken beschikbaar, vraag ernaar!