Scholen

Ben je leerkracht en wil je jouw les eens op een andere manier invullen?

Neem tijdens de Archeologiedagen deel aan één van de activiteiten die zich specifiek tot scholen richten!

Of bekijk het aanbod dat het hele jaar door beschikbaar is.

 

 

Vrijdag 26 mei 2023 - Activiteiten voor scholen tijdens de Archeologiedagen

Sporen van een grafheuvel in Lemberge  © Ruben Willaert nv

Archeologische sporen in Lemberge

In 2017 vonden in Lemberge archeologische opgravingen plaats. Aan de hand van de vondsten werd duidelijk dat de gronden voor de kerk honderden jaren lang werden gebruikt als begraafplaats. Er werden imposante grafheuvels aangelegd.

De kerk is ter gelegenheid van de Archeologiedagen 'omgebouwd' tot museum: je vindt er informatie over de opgravingen, over de oudste geschiedenis van Lemberge en je kan er enkele vondsten bekijken. Aansluitend kan je in de buurt een gegidst wandelingetje maken langsheen de fraaie Sint-Aldegondiswegel die uitkijkt op de gronden waar werd opgegraven.

Type activiteit
Tentoonstelling & Wandeling
Doelgroep
Scholen Lemberge
Opgraving Garenmarkt ©Raakvlak

Bezoek de BRUSK-opgraving

In de zomer van 2022 begon het archeologisch vooronderzoek aan de Garenmarkt in Brugge, de site van het toekomstige BRUSK. Daarbij werden onder andere restanten aangetroffen van de middeleeuwse Eekhoutabdij.

In 2023 graven de archeologen van Raakvlak het terrein verder op. Benieuwd wat ze dit keer ontdekken? Kom het te weten bij de rondleidingen voor scholen tijdens de Archeologiedagen!

Vergeet geen stevige schoenen aan te doen!

Inschrijven per klas verplicht. Uren van de rondleidingen volgen zo snel mogelijk. Meer details kan je binnenkort vinden op www.raakvlak.be.

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
Scholen regio Brugge
Emma en Otis vinden een muntje ©Liesbet Slegers

Emma en Otis zoeken verder! Schrijf je school gratis in voor de unieke 'Emma en Otis- dagen'

Tijdens de archeologieweek van 22 tot en met 28 mei 2023 worden zes ‘Emma en Otis-dagen’ georganiseerd waarvan er vier gericht zijn op scholen en dit telkens op een andere locatie in Limburg. Kleuters worden een halve dag ondergedompeld in de boeiende wereld van archeologie en kunnen ze deelnemen aan drie activiteiten waaronder de première van de gloednieuwe ‘Emma en Otis-voorstelling’, een leuke knutselactiviteit en een spannende zoektocht!

Op MAANDAG 22 mei (VOLZET): Provinciaal Domein DOMMELHOF in PELT
Op DINSDAG 23 mei (VOLZET): het Provinciaal Domein BOKRIJK in GENK
Op DONDERDAG 25 mei (VOLZET): site met ruïne van de BURCHT van BRUSTEM in SINT-TRUIDEN
Op VRIJDAG 26 mei: Domein PIETERSHEIM in LANAKEN

Schrijf je school gratis in! Snel zijn is de boodschap, het aantal plaatsen is beperkt!

Type activiteit
workshop
Doelgroep
Kleuters
Kerktoren Keerbergen met in de voorgrond een proefput

Open werf opgravingen Gemeenteplein Keerbergen voor de scholen (Volzet)

Begin mei 2023 starten ter hoogte van het Gemeenteplein in Keerbergen archeologische opgravingen. Tijdens het geleide bezoek krijgen de scholen info over de geschiedenis van de plek.

Type activiteit
Rondleiding
Reconstructie opgraving Borgerstein ©Kasper Dupré - All-Archeo bv

Schoolbezoeken boeren op het IJzerenveld (Volzet)

Begeleid bezoek voor scholen aan de tentoonstelling over de opgraving die in 2019 werd uitgevoerd ter hoogte van het nieuwe gebouwencomplex van het Borgerstein. In deze tentoonstelling worden de resultaten van het onderzoek voorgesteld en de praktische aanpak van een opgraving toegelicht. Bij de opgraving kwamen twee bewoningsfasen aan het licht, met name uit de metaaltijden en de volle middeleeuwen.

De tentoonstelling vindt plaats in de Bischopszaal in het grote gebouw van Borgerstein. Deze tentoonstelling is een realisatie van All-Archeo bv, Gemeente Sint-Katelijne-Waver, IOED IGEMO/Erfgoedcel Rivier&Land en Borgerstein vzw.

Type activiteit
Rondleiding
Romein voor één dag in Alken

Hoe leefden de Romeinen? (Volzet)

Deze activiteit is enkel opengesteld voor kinderen van het 4e leerjaar in schoolverband uit Alken, Kortessem en Wellen.

Elk jaar, eind mei worden in Vlaanderen de Archeologiedagen georganiseerd. Naar goede gewoonte strijken we ook dit jaar in Haspengouw neer. We proberen op een speelse manier kinderen wegwijs te maken in de wereld van de archeologie. Op vrijdag 26 mei zijn de leerlingen van het 4de leerjaar welkom in de Bengelbeemd in Alken samen met hun juf of meester.

Zowel in de voormiddag als in de namiddag staan er drie workshops op het programma. Welke dat zijn blijft nog even geheim, maar ze zijn zeker leuk en leerrijk! De kinderen krijgen na afloop mee naar huis wat ze zelf gemaakt hebben. Een drankje en een stukje fruit worden gratis aangeboden, voor het lunchpakket moeten jullie zelf zorgen.

Type activiteit
workshop
Doelgroep
4de leerjaar uit Alken, Kortessem en Wellen
Cover "Emma & Otis vinden een muntje"

Kennismaking met archeologie. Wat kunnen vondsten ons vertellen? (VOLZET)

In Voeren zijn al verschillende archeologische onderzoeken uitgevoerd, maar wat gebeurt nadien met de vondsten? Waar komen de vondsten terecht en wat hebben we geleerd van de verschillende? Tijdens de Archeologiedagen zullen de kleutertjes zich kunnen verdiepen in ons verleden, onder anderen door de ontdekkingstocht van Emma en Otis en door archeologische vondsten zelf in de handen te nemen.

Een samenwerking tussen Gemeente Voeren, IOED Oost en PCCE.

Type activiteit
workshop
Doelgroep
Kleuters

Archeologie in de klas het hele jaar door

Heb je een aanvulling voor deze rubriek? Laat het ons weten op info@archeologiedagen.be

Stanlie

Stanlie - Provincie Oost-Vlaanderen

Stanlie is 10 en vindt bij opa op zolder een merkwaardig krantenknipsel over een diefstal en geheimzinnige foto’s van haar opa. Een erfgoedmysterie? Ze daagt jouw klas uit om het samen met haar op te lossen.

Het educatief programma Stanlie sluit aan bij de leerdoelen van de tweede graad basisonderwijs.

  • Stanlie verschijnt in je klas langs de leuke webtool www.stanlie.be, waarin alle introfilmpjes, lesvoorbereidingen, werkvormen en achtergrondinformatie samengebracht zijn. De verhaallijn loopt gedurende 4 weken over 7 stappen van telkens 1 tot 3 lestijden, die je zelf kan inkorten of intensiever maken. Alle stappen behalve stap 5 spelen zich af in en rond de school.
  • De leeruitstap naar het erfgoeddepot neemt 4 lestijden in beslag en wordt het spannendste moment waarin de kinderen zelf voor de ontknoping instaan. Zal het hen lukken?

Je kiest zelf welk erfgoeddepot in Oost-Vlaanderen je bezoekt. De contactlijst van de depots vind je op website (link hieronder).

Inschrijven kan op stanlie@oost-vlaanderen.be of bij één van de deelnemende depots.

Type activiteit
online lespakket met gekoppelde leeruitstap
Doelgroep
Basisonderwijs lager en kleuter
Ontrafel mysterieuze sporen met klassen

Ontrafel mysterieuze sporen voor klassen - Provincie Oost-Vlaanderen

De klas vertrekt in kleine groepjes met een tablet op een spannende tocht. Onderweg krijgen ze aanwijzingen, uitdagingen en raadsels van een mysterieus figuur. Ondertussen ontdekken de leerlingen het middeleeuwse leven langsheen het Enaamse erfgoed. Het doel van de tocht is het mysterie te ontrafelen. Welk groepje kan het best samenwerken en vindt de oplossing? Kom het ontdekken in Ename.

  • Lengte tocht: 2km
  • Duur van de tocht: 2u
  • Groepjes van 3 à 5 leerlingen
  • Reservatie is wel noodzakelijk!
  • Autismevriendelijk! Deze tocht kan op voorhand worden voorbereid met het stappenplan dat terug te vinden is via de link 'contact & reservatie' hieronder. Ter plaatse is er ook een snoezelrugzak aanwezig.
Type activiteit
Zoektocht
Doelgroep
3de graad basisonderwijs, eerst en tweede graad secundair onderwijs
archeologische scherven

Educatief pakket Archeologie - Provincie Antwerpen

Met een educatief pakket – op maat van leerlingen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar – willen we graag jongeren enthousiast maken en sensibiliseren voor archeologie. De basismodule laat hen kennismaken met archeologie, terwijl een tijdscapsule dieper ingaat op de Merovingische periode in onze regio. Beide pakketten bestaan uit een handleiding voor leraren en werkbladen voor leerlingen.

Type activiteit
downloadbaar lespakket
Doelgroep
5de en 6de leerjaar basisonderwijs
cover van het boekje Emma en Otis vinden een muntje

Emma en Otis vinden een muntje - Provincie Limburg

Naar aanleiding van de Archeologiedagen 2022 ontvingen 1750 Limburgse kleuterklassen het boek Emma en Otis vinden een muntje van de kinderauteur en illustratrice Liesbet Slegers.

Wil je in de kleuterklas aan de slag rond archeologie?

Het boek is daarvoor ideaal! Het laat kleuters op een uitdagende manier via 8 verschillende opdrachten kennis maken met archeologie. Het kwam tot stand in samenwerking met historici en archeologen.

Sta je voor de klas in een andere provincie? Geen probleem, ook jij kan het boek bestellen: pcce@limburg.be

Type activiteit
Boek
Doelgroep
KIeuteronderwijs
vuistbijl in vuursteen

Les met "archeo-shop" (+ aanvullende workshops) - de Archeo-Tolk

Wil je jouw lessen rond prehistorie niet enkel uit de handboeken geven maar op een boeiende actieve manier? Nodig dan archeo-tolk Nelle uit als gastdocent. Replica’s van artefacten of voorwerpen afkomstig uit de experimentele archeologie maken de prehistorie visueel, tastbaar en daardoor beter begrijpbaar.

Wil je een doe-activiteit bij het vak geschiedenis of W.O. zonder op verplaatsing te moeten gaan én die nog lang in het geheugen van de leerlingen blijft hangen? Combineer dan een of twee workshops naar keuze aan de les 'archeo-shop'. 

Type activiteit
workshop
Doelgroep
1ste graad middelbaar, maar ook lager onderwijs is mogelijk
Hatsjoe... gezondheid.

Hatsjoe... gezondheid. Over gezondheid, hygiëne en pandemieën in de Romeinse tijd | Aanbod voor scholen - Provinciaal Archeocentrum Velzeke

Ook onder de indruk van de impact van het coronavirus op onze samenleving? Dan kunnen we je misschien wel boeien met onze nieuwe thema-rondleiding 'Hatsjoe... gezondheid! Over gezondheid, hygiëne en pandemieën in de Romeinse tijd' die jong en oud aan de hand van de attributen van de Romeinse arts Galenus en de godin Hygieia meeneemt naar de Oudheid.

Je komt te weten hoe en waar epidemieën konden ontstaan en hoe men die probeerde te vermijden. We leggen ook uit waarom allerlei remedies zoals religie, mythologie, kruidengeneeskunde maar ook je reinste kwakzalverij gewoon naast elkaar bestonden.

Daarnaast gaan we ook in op de desastreuze gevolgen van deze ziekteplagen voor het ganse rijk, van innovatieve infrastructuurwerken zoals riolering, waterputten en badhuizen tot de toenemende aanwezigheid van Germanen binnen het Romeinse rijk.

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
vanaf 8 jaar
Archeologisch site-museum Kortemark

Educatieve brochure / Rondleiding smartphone - Archeologisch Site-Museum Kortemark

 

Toerisme Kortemark stelde een educatieve brochure op voor scholen in verband met het Archeologisch Site Museum. Dankzij deze educatieve brochure leren kinderen meer over de archeologische vondsten en het werk van een archeoloog.

De brochure kan idealiter ook gebruikt worden als voorbereiding op een klasbezoek aan het museum, of kan erna gebruikt worden om het bezoek te kaderen. In de brochure worden de belangrijkste tijdvakken in chronologische volgorde behandeld, maar beperkt zich door de beperkte plaats tot de hoofdzaken.

Het bezoek aan het museum kan met een ervaren gids (aan te vragen) die in het museum zelf graag op bijkomende vragen antwoordt. Of de leerlingen kunnen het bezoek aan de hand van een smartphone doen, deze loodst hen dan door het museum met allerlei interessante weetjes.

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
2de en 3de graad basisonderwijs, scholen regio Kortemark
Klas tijdens de doe-activiteit boogschieten

Ik ben archeoloog - Stedelijk Museum Hoogstraten

Opdrachten rond de prehistorie en archeologie.
Doe-activiteiten: boogschieten, vuurmaken, …

Type activiteit
workshop
Doelgroep
kleuteronderwijs & basisscholen, regio Hoogstraten
Archeologisch site-museum Kortemark

Archeologische koffer - Archeologisch Site-Museum Kortemark

Het Archeologisch Site-Museum Werken wil het verleden tastbaar maken en brengt het daarom letterlijk tot in de klas. Met de archeologiekoffer maken de kinderen uit de 3de graad van het lager onderwijs kennis met de archeologie én met de belangrijkste, grote periodes uit onze geschiedenis.

Opbouw van de archeologiekoffer:
In de archeologiekoffer werd een hele verzameling voorwerpen en illustratiemateriaal samengebracht; zorgvuldig uitgekozen en vlot bruikbaar in de klas. Ze vallen uiteen in twee categorieën: enerzijds de werktuigen van de archeoloog en anderzijds de archeologische vondsten.

Bij de koffer horen ook twee tekstbundels, één bestemd voor de leerkracht en één voor de leerlingen. In het lerarenpakket vindt men naast heel wat wenken voor de les ook uitgebreide achtergrondinformatie over de archeologie. De bundel voor de kinderen biedt de nodige mogelijkheden om de opgedane kennis te verankeren.

Alle voorwerpen en illustraties die in de koffer werden samengebracht kunnen actief in de klas gebruikt worden. De leerlingen mogen ze aanraken, onderzoeken en doorgeven.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
3de graad basisonderwijs, scholen regio Kortemark
blauwe bakken met archeologische vondsten

Scholenworkshop LO en SO: Archeologie-atelier - SteM Sint-Niklaas

Hoe gaat een archeoloog vandaag de dag tewerk? Nog steeds met een schop, truweel of borstel? Of is er meer? Hoe reconstrueert een archeoloog het verleden? De leerlingen mogen ook aan de slag!

Type activiteit
workshop
Doelgroep
basisonderwijs en middelbaar
Inhoud koffer Archeo-logisch toch!

Archeo-logisch toch! - Midwest, Cultuur- en erfgoedplatform BIE RADAR

Verken de wereld van de archeoloog! Volg een spoedcursus archeologie en leer aan de hand van allerlei praktische opdrachten werken zoals een archeoloog. Nadien kent een opgraving in je buurt geen geheimen meer voor jou.

De koffer bevat een handleiding voor de leerkracht (inclusief de spoedcursus en meerdere opdrachtenbundels), blauwe archeo-kits en een USB-stick met een presentatie en invulbladen.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
derde graad lager en de eerste graad secundair onderwijs

123 Archeologie! – Raakvlak

123 Archeologie! werd gelanceerd tijdens de Archeologiedagen editie 2021. Dit nieuwe pakket is zelfstandig te gebruiken door leerkrachten en leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs. De archeologen van Raakvlak dagen de klassen via de website uit om een aantal archeologische uitdagingen aan te gaan, en hun badge van junior archeologen te verdienen.

Type activiteit
online lespakket
Doelgroep
5de en 6de leerjaar basisonderwijs
onderderadar.be

Onder de radar – Provincie Limburg

Op zoek naar sporen uit WO II in Limburg? Benieuwd naar verhalen uit de oorlog? Het Limburg van 75 jaar geleden op luchtfoto’s onderzoeken? Ga in de klas aan de slag met het educatieve pakket van “Onder de Radar”!
In 2019 ontdekten archeologen van de Universiteit Gent in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA) unieke WO II-luchtfoto’s van de provincie. Op de foto’s is het Limburg van 1943-1945 volledig te zien. Het is een prachtige bron, die nu voor de eerste keer voor iedereen te ontdekken is op het participatieve platvorm “Onder de Radar”. Wie een overblijfsel uit WO II herkent, een verhaal uit de oorlog wil delen, of een interessante locatie wil aanduiden, kan dat doen op www.onderderadar.be. Of je kan alle getuigenissen verkennen die al door anderen gedeeld zijn: dat zijn er al bijna 1500!  
Vanaf vrijdag 9 oktober kunnen ook de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar dankzij de kant-en-klare lesfiche zelf aan de slag gaan met restanten van WO II in hun buurt.

Type activiteit
downloadbaar lespakket
Doelgroep
5de en 6de middelbaar
Archeokit

Archeologie in de klas met het educatief pakket 'Archeokit' – Provincie Vlaams-Brabant

Waan jezelf een échte archeoloog en speur naar geheime vondsten uit Vlaams-Brabantse bodem! De Archeokit is een educatief pakket waarin ontdekken, ervaren en beleven centraal staan. Via voorwerpen, foto’s en infofiches krijgen leerlingen zicht op de steentijd, metaaltijd, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Onder meer wonen, gebruiksvoorwerpen en voeding komen aan bod.
De koffer bevat een uitgebreide leerkrachtenhandleiding met achtergrondinfo. Als leerkracht kies je zelf welke thema's of tijdsperiodes je wil belichten.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
4de tot 6de leerjaar

Met jouw klas op archeologische uitstap doorheen het schooljaar?

Over heel Vlaanderen zijn er een tientallen musea met een focus op archeologie, of waar een deel van de collectie of permanente tentoonstelling over archeologie gaat. Vaak is er een aangepast programma voor klasbezoeken beschikbaar, vraag ernaar!