Scholen

Ben je leerkracht en wil je jouw les eens op een andere manier invullen?

Neem tijdens de Archeologiedagen deel aan één van de activiteiten die zich specifiek tot scholen richten!

Of bekijk het aanbod dat het hele jaar door beschikbaar is.

 

 

Vrijdag 24 mei 2024 - Activiteiten voor scholen tijdens de Archeologiedagen

Programma wordt nog regelmatig aangevuld!

Ontdek het verleden van Oplinter (Studiebureau Archeologie)

In Oplinter zijn we sinds april bezig met het opgraven van de historische begraafplaats van Oplinter. Kom de archeologische opgraving bezoeken en krijg uitleg van de archeologen en fysisch antropologe. 

Op vrijdag stellen we onze opgraving open voor de lokale scholieren.

Type activiteit
Rondleiding opgraving
Doelgroep
Scholen omgeving Oplinter

Koolkerke: bezoek met de klas de opgraving aan het Fort van Beieren (Provincie West-Vlaanderen & BAAC Vlaanderen)

Meer te weten komen over het verleden van Koolkerke (Brugge), het Fort van Beieren en de Romboutswervepolder? Zin om het verleden onder je voeten te ontdekken? Bezoek dan op de vrijdag van de Archeologiedagen de opgraving die aan de gang is tussen het Fort en de Damse Vaart, en zie de archeologen in actie.

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
Scholen omgeving Koolkerke - Brugge - Damme

Zele: Teken het verleden van 'S Meiersberg - VOLZET (Provincie Oost-Vlaanderen)

Reeds kennis gemaakt met de tentoonstellingskast in de bibliotheek van Zele? Beleef op 24 mei een unieke klassenexcursie aan de ’S Meiersberg. Leerlingen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een reis door de tijd, waarbij ze onder begeleiding van archeologen archeologische sporen ontdekken en visualiseren op straat. Van prehistorische overblijfselen tot Romeinse nederzettingen, deze hands-on ervaring laat leerlingen de geschiedenis van hun eigen buurt tot leven brengen.


 

Type activiteit
workshop
Doelgroep
Basisonderwijs lager en kleuter

Zedelgem: Archeologiedagen in Vloethemveld - workshop ‘Vondstenfluisteraars’ (Raakvlak)

Klassen 4e tot 6e leerjaar welkom op archeologiedagen in Vloethemveld

Raakvlak, de intergemeentelijke onroerende erfgoeddienst Brugge en Ommeland, beheert de archeologische vondsten uit Vloethemveld in het depot in Brugge. Op vrijdag 24 mei ben je er met je klas welkom om onder begeleiding van Raakvlak een workshop ‘Vondstenfluisteraars’ te volgen waarbij er wordt gewerkt aan de hand van replica’s van echte vondsten uit Jabbeke en Zedelgem.

De workshops worden gratis aangeboden door Raakvlak ism gemeenten Jabbeke en Zedelgem.

Interesse? Geef een seintje via info@vloethemveld.be

of 050 301068. De eerste 4 klassen die contact opnemen, kunnen deze workshop volgen.

De koffers kunnen steeds door de leerkrachten zelf ontleend worden in de lokale bibliotheken. Zo kan je met de koffer in je eigen klas aan de slag met de geschiedenis van je eigen gemeente en streek.

Meer info? www.vondstenfluisteraars.be

Type activiteit
workshop

Leuven: Workshop voor 5de en 6de leerjaar in de archeohub (Provincie Vlaams-Brabant)

In het kader van de Archeologiedagen wordt archeologie in al haar facetten in de schijnwerpers gezet. Voor de scholen voorzien wij een workshop rond de ‘archeokit’, onder begeleiding van archeologiestudenten van de KULeuven. De archeokit is een educatief pakket waarin ontdekken, ervaren en beleven centraal staan. Via voorwerpen, foto’s en infofiches krijgen leerlingen zicht op de steentijd, metaaltijd, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Onder meer wonen, gebruiksvoorwerpen en voeding komen aan bod. In het kader van de Archeologiedagen bieden wij het pakket uitzonderlijk aan met begeleiding door een archeologiestudent(e). Deze student(e) doet de begeleiding in de klas, met ondersteuning van de leerkracht. De workshop duurt twee lestijden.

 • Vrijdag 3 mei 2024 van 08:45 tot 11:00
 • Dinsdag 7 mei 2024 van 13:15 tot 15:00 (VOLZET)
 • Maandag 13 mei 2024 van 13:15 tot 15:15
 • Donderdag 23 mei 2024 van 13:15 tot 15:00 (VOLZET)
Type activiteit
workshop
Doelgroep
5de en 6de leerjaar basisonderwijs
Uitselecteren archeologische vondsten

Oelegem (Ranst): Een grote puzzel en kleine vondsten (Erfgoed Voorkempen)

We nodigen de lagere scholen van Ranst uit. Kom met je klas (doelgroep: 4e leerjaar) kijken welke bijzondere vondsten de archeologen in Oelegem vonden.

De gids neemt je mee langs de archeologische vondsten, van Romeinse kookpotten tot de kraal van een halsnoer. Jonge archeologen, steek de handen uit de mouwen! Ga zelf aan de slag met het uitsorteren van de kleinste vondsten in archeologische zeefstalen. Herken jij een schelp, visgraat of een botje?

Probeer te denken als een archeoloog en leg de grote blokpuzzel in de juiste volgorde.

Eén klas per dagdeel: voormiddag 10:00-11:30 en namiddag 13:30-15:00.
(22, 23, 24, 27, 28, 29 en 30 mei)

Inschrijven via het inschrijvingsformulier van Cultuurdienst Ranst.

Type activiteit
Spel/Quiz
Doelgroep
4de leerjaar uit Ranst

Damme: scholenbezoek expo "Geopark Schelde Delta" + archeologisch Damme (Provincie West-Vlaanderen)

Kom met de klas tijdens de Archeologiedagen (vrijdagvoormiddag 24 mei) op bezoek op de expo over het Geopark Schelde Delta én de bijhorende archeologische pop-up expo. Ga aan de slag met geologische proefjes en met de archeokoffer, onder begeleiding van echte kenners van het verleden van Damme. 

De expo neemt je mee naar het getijdenlandschap van Geopark Schelde Delta, waarin Damme en de historische polders rond het Zwin een van de veertig toplocaties is. Nergens ter wereld is er een kustgebied waar de wisselwerking tussen natuur en cultuur, de strijd tussen mens en water, zo aanwezig is. Deze expo brengt je de schoonheid en het verhaal van het landschap waarin je leeft. Je begrijpt meteen waarom het verdient erkend te worden als een Unesco Geopark!

Speciaal voor Damme is een archeologische pop-up expo toegevoegd met vondsten uit o.a. recente opgravingen in Damme die verwijzen naar dat rijke verleden. 

Type activiteit
Rondleiding / Workshop
Doelgroep
Scholen uit de buurt

Kuringen (Hasselt): Emma en Otis zoeken verder! Schrijf je school gratis in voor de unieke 'Emma en Otis- dagen' (Provincie Limburg)

Tijdens de archeologieweek van 21 tot en met 26 mei 2024 worden zes ‘Emma en Otis-dagen’ georganiseerd waarvan er vier gericht zijn op scholen en dit op een prachtige locatie in Limburg. Van DINSDAG 21 mei 2024 tot en met VRIJDAG 24 mei 2024 kan je Emma en Otis vinden in de ABDIJSITE van HERKENRODE - HASSELT (Kuringen). Hier worden kleuters telkens een halve dag ondergedompeld in de boeiende wereld van archeologie en kunnen ze deelnemen aan drie activiteiten waaronder een leuke knutselactiviteit en een spannende zoektocht! Schrijf je school gratis in! Snel zijn is de boodschap, het aantal plaatsen is beperkt!

Type activiteit
theatervoorstelling, knutselen, zoekactiviteit
Doelgroep
kleuterklassen Limburg

Brugge: Archeologische voorleessessies voor kleuters in het Pop-uphuis, de Tuin van het Verleden (Raakvlak)

Is jouw kleuterklas ook zo gefascineerd door mysterieuze objecten, spannende verhalen uit het verleden en wat er in de tuin begraven zou kunnen zitten? Dan is dit de perfecte gelegenheid om samen met hen op avontuur te gaan en de wereld van archeologie te verkennen! Leerlingen uit de derde kleuterklas kunnen op vrijdag 24 mei in het nieuwe Pop-up huis 'De tuin van het verleden' in de Sint-Godelieveabdij alles over archeologie ontdekken tijdens een interactieve voorleessessie van het kleuterboek 'De Archeoloog'.

Type activiteit
Voorleessessie
Doelgroep
3de kleuterklas uit de omgeving

Zele: Klassenexcursie "ontdekking van het verleden van ’S Meiersberg" (Provincie Oost-Vlaanderen)

Stap in de fascinerende wereld van archeologie tijdens een tweedelig klassenuitstap naar de bibliotheek van Zele! Daar zullen tussen 8 en 22 mei klassen van het 3de graad ontvangen worden door een archeoloog om kennis te maken met de archeologische collectie van de Kouterbosstraat en ’S Meiersberg. Ontdek met je klas de verhalen achter de artefacten en hoe deze bijdragen aan de geschiedenis van Zele.

Praktisch

 • Locatie: Bibliotheek Zele (Lokerenbaan 41)
 • Tijdstip: Tussen 8 en 22 mei, reken op 30 min ter plaatse
 • Gratis
 • Inschrijvingen verplicht: inschrijvings formulier bibliotheek Zele

Evenement tot stand gekomen door een samenwerking tussen gemeente Zele, Erfgoeddepot Ename en IOED Schelde-Durme.

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
Basisonderwijs lager en kleuter

Kortemark: Win een gratis legoworkshop 'Bouw je eigen mottekasteel'. (Provincie West-Vlaanderen)

Tussen 17 mei en 19 juni wordt de leeszaal van de bibliotheek omgetoverd door de expo ‘Bult in zicht’. Deze reizende expo brengt je terug in de tijd en je ontdekt er de fascinerende wereld van middeleeuwse mottekastelen! Deze versterkingen uit aarde en hout waren het statussymool van de adel en hadden vaak een belangrijke militaire betekenis. Onze LEGO®-master bouwde een prachtig mottekasteel, dat je op de expo zelf kan bewonderen.

Hij neemt jullie eerst mee doorheen de expo en legt je daarna in een workshop uit hoe je best aan de slag gaat om dit te doen! Benieuwd welke klasvriend het beste mottekasteel kan bouwen? Schrijf jouw klas (5de of 6de leerjaar) dan snel in en wie weet win jij wel deze gratis rondleiding & workshop! 

Meer info via elke.vandewalle@kortemark.be

of 051/56.88.27

Type activiteit
workshop
Doelgroep
5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Leuven: Archeologieworkshop voor 2de middelbaar in de archeohub (Provincie Vlaams-Brabant)

In deze workshop van anderhalf uur maken leerlingen van het 2de middelbaar actief kennis met archeologie. Samen ontdekken ze wat archeologen doen. Onder leiding van echte archeologen onderzoeken ze zelf beenderen en potten uit het verleden van Leuven. 

 • Dinsdag 14 mei 2024 van 13:30 tot 15:00
 • Vrijdag 17 mei 2024 van 09:00 tot 10:30
 • Donderdag 23 mei 2024 van 09:00 tot 10:30
 • Vrijdag 24 mei 2024 van 09:00 tot 10:30
Type activiteit
workshop
Doelgroep
2de middelbaar
Graven naar botten van je eigen fantasiedier

Turnhout: Graven naar botten van je eigen fantasiedier (Musea Turnhout)

Een archeoloog neemt jouw klas op vrijdag 24 mei mee naar het verleden doorheen verschillende kamers van het Taxandriamuseum. In de Jachtkamer ontdekken de kinderen een aantal opgezette dieren. Als we gaan opgraven in de Conciërgerie vinden we ook dierenbotten! Welk dier ontstaat er als we het skelet terug moeten samenstellen en het op papier tekenen?

Door de afwisseling van verhaaltjes en doe-activiteiten is dit programma geschikt voor kinderen van de derde kleuterklas of het eerste leerjaar. Tijdens de opgraving en de creatieve workshop wordt de klas in 2 gesplitst, daarna wisselen de groepjes van activiteit.

Reserveren via nelle.debeuckeleer@turnhout.be

Informeer ook voor mogelijkheden op andere dagen.

Type activiteit
workshop
Doelgroep
kleuter en lager onderwijs
Archeologen aan het werk langs het pijplijntraject

Sint-Andries (Brugge): Rondleiding voor klassen op expo "Gif mo Goaze! 80 km archeologie dwars door West-Vlaanderen" (Provincie West-Vlaanderen)

Ter voorbereiding van de aanleg van een nieuwe Fluxys-aardgasleiding werd in 2014-2016 een traject van maar liefst 80 km archeologisch onderzocht, van Alveringem tot Maldegem. Een volledige doorsnede van de provincie West-Vlaanderen! Meer dan 200 nieuwe archeologische vindplaatsen werden hierbij aangetroffen. Het onderzoek leverde niet alleen tal van prachtige vondsten op van de steentijden tot de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het resulteerde ook in nieuwe inzichten over duizenden jaren menselijke bewoning in onze provincie. 

De reizende tentoonstelling gaat van 2022 tot voorjaar 2024 langs haltes in Langemark, Sleihage, Maldegem, Beernem, Kortemark, Vleteren, Oostkamp, Zuidschote, Torhout, Krombeke, Bredene, Brussel, Blankenberge en Brugge. In eerste instantie langs het originele pijplijn-traject, maar ook op enkele andere plekken.  

In deze allerlaatste week van de expo, en ter gelegenheid van de Archeologiedagen, organiseren we enkele extra rondleidingen voor scholen uit de buurt op vrijdag 24 mei. Contacteer ons om met je klas in te schrijven. 

Type activiteit
Rondleiding expo
Doelgroep
Scholen uit de buurt
Wase Archeologiekoffer in actie

Sint-Niklaas: Win een gratis educatief atelier bij Erfpunt! (Erfpunt)

Op 24 mei, in het kader van de Archeologiedagen, maken scholen kans om een van onze drie educatieve ateliers gratis te winnen. Hieronder vind je meer informatie over wat je kan winnen en wat deze ateliers inhouden:

1: Een archeologie atelier, voor leerlingen van de 3de graad lager onderwijs en voor de 1ste graad secundair onderwijs. Leerlingen komen meer te weten over wat een archeoloog doet en hoe die te werk gaat en daarna mogen ze zelf de handen uit de mouwen steken door enkele Romeinse objecten van diverse archeologische vindplaatsen te ontdekken. Dit zal plaatsvinden bij ons in Sint-Niklaas, in de voormiddag.

2: Een science lab, voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de jaar secundair onderwijs uit een wetenschappelijke richting. De leerlingen kruipen in de huid van de onderzoeker en de conservator door wetenschappelijk onderzoek te doen op echte archeologische objecten uit ons erfgoeddepot en leren zo de erfgoedwaarde ervan beter in te schatten. Dit atelier gaat door bij ons in Sint-Niklaas in de namiddag.

3: Een les met onze Wase Archeologiekoffer! In deze koffer zitten archeologische vondsten (of ensembles) van de steentijd tot de middeleeuwen. Deze vondsten zijn verbonden aan opgravingen uit het Waasland en geven de leerlingen inzichten op het vlak van politiek, religie, economie en maatschappelijke organisatie door de tijd heen (van de prehistorie tot de middeleeuwen). Deze les met de Wase archeologiekoffer kan op verplaatsing, gewoon bij jullie in de klas! De koffer kan gebracht worden.

Hoe kan je een van deze ateliers winnen? Stuur ons een mailtje tegen ten laatste 15 april, waarom je graag zo’n educatief atelier wil winnen. Vermeld ook specifiek welk atelier. Dit kan naar academie@erfpunt.be

Mis deze kans niet!

Type activiteit
Educatief atelier
Doelgroep
3de graad lager en 1ste graad secundair onderwijs OF 4de-5de-6de jaar secundair onderwijs
Workshop archeologie voor kleuters

Kortessem : Kleuters op zoek naar het verleden." (VOLZET)

Met ons klasje van 15 kleuters gaan we op vrijdag 24 mei heuse opgravingen doen. In de voetsporen van Emma en Otis gaan we graven, rubriceren en sorteren. We eindigen met een voorleesbeurt. De activiteit is volzet.

Type activiteit
workshop
Doelgroep
Kleuterklas GKO 't Belhameltje
Stanlie

Stanlie - Provincie Oost-Vlaanderen

Stanlie is 10 en vindt bij opa op zolder een merkwaardig krantenknipsel over een diefstal en geheimzinnige foto’s van haar opa. Een erfgoedmysterie? Ze daagt jouw klas uit om het samen met haar op te lossen.

Het educatief programma Stanlie sluit aan bij de leerdoelen van de tweede graad basisonderwijs.

 • Stanlie verschijnt in je klas langs de leuke webtool www.stanlie.be, waarin alle introfilmpjes, lesvoorbereidingen, werkvormen en achtergrondinformatie samengebracht zijn. De verhaallijn loopt gedurende 4 weken over 7 stappen van telkens 1 tot 3 lestijden, die je zelf kan inkorten of intensiever maken. Alle stappen behalve stap 5 spelen zich af in en rond de school.
 • De leeruitstap naar het erfgoeddepot neemt 4 lestijden in beslag en wordt het spannendste moment waarin de kinderen zelf voor de ontknoping instaan. Zal het hen lukken?

Je kiest zelf welk erfgoeddepot in Oost-Vlaanderen je bezoekt. De contactlijst van de depots vind je op website (link hieronder).

Inschrijven kan op stanlie@oost-vlaanderen.be of bij één van de deelnemende depots.

Type activiteit
online lespakket met gekoppelde leeruitstap
Doelgroep
Basisonderwijs lager en kleuter
Ontrafel mysterieuze sporen met klassen

Ontrafel mysterieuze sporen voor klassen - Provincie Oost-Vlaanderen

De klas vertrekt in kleine groepjes met een tablet op een spannende tocht. Onderweg krijgen ze aanwijzingen, uitdagingen en raadsels van een mysterieus figuur. Ondertussen ontdekken de leerlingen het middeleeuwse leven langsheen het Enaamse erfgoed. Het doel van de tocht is het mysterie te ontrafelen. Welk groepje kan het best samenwerken en vindt de oplossing? Kom het ontdekken in Ename.

 • Lengte tocht: 2km
 • Duur van de tocht: 2u
 • Groepjes van 3 à 5 leerlingen
 • Reservatie is wel noodzakelijk!
 • Autismevriendelijk! Deze tocht kan op voorhand worden voorbereid met het stappenplan dat terug te vinden is via de link 'contact & reservatie' hieronder. Ter plaatse is er ook een snoezelrugzak aanwezig.
Type activiteit
Zoektocht
Doelgroep
3de graad basisonderwijs, eerst en tweede graad secundair onderwijs

Archeologie in de klas het hele jaar door

Heb je een aanvulling voor deze rubriek? Laat het ons weten op info@archeologiedagen.be

Graven naar het jaar 1000

Museummenu Graven naar het jaar 1000 - Gruuthusemuseum

Keer duizend jaar terug in de tijd en ga op ontdekking in Brugge in het jaar 1000. Samen met de gids ontdek je de verhalen achter verschillende opgegraven voorwerpen in de expo Verhalen uit de ondergrond. Daarna ga je zelf aan de slag. Heb jij de vaardigheden die nodig zijn om een opgraving uit te voeren? Scherven plakken, experimentele archeologie, of een metaaldetector zullen geen geheimen meer hebben voor jou!

Type activiteit
Rondleiding / Workshop
Doelgroep
3de graad basisonderwijs
Gallo-Romeins kledijproject

Gallo-Romeins kledijproject - Archeocentrum Velzeke

Dat de Romeinen niet allemaal in een toga rondliepen wordt duidelijk wanneer iedere deelnemer een Gallische of Romeinse outfit krijgt aangemeten. Al doende verneem je meer over de functie en benaming van de verschillende kledingstukken, de productie van grond- en kleurstoffen en de manier waarop beide bevolkingsgroepen elkaar gingen beïnvloeden.

Een leerrijke en interactieve workshop die jong en oud weet aan te spreken!

Gelieve tijdig te reserveren.

Duur: 1,5 à 2 uur
Maximum aantal deelnemers: 24
T.e.m. 12 personen: 1 gids (30€)
T.e.m. 24 personen: 2 gidsen (60€)

Type activiteit
workshop
Doelgroep
Basisonderwijs, secundair onderwijs
archeologische scherven

Educatief pakket Archeologie - Provincie Antwerpen

Met een educatief pakket – op maat van leerlingen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar – willen we graag jongeren enthousiast maken en sensibiliseren voor archeologie. De basismodule laat hen kennismaken met archeologie, terwijl een tijdscapsule dieper ingaat op de Merovingische periode in onze regio. Beide pakketten bestaan uit een handleiding voor leraren en werkbladen voor leerlingen.

Type activiteit
downloadbaar lespakket
Doelgroep
5de en 6de leerjaar basisonderwijs
cover van het boekje Emma en Otis vinden een muntje

Emma en Otis vinden een muntje - Provincie Limburg

Naar aanleiding van de Archeologiedagen 2022 ontvingen 1750 Limburgse kleuterklassen het boek Emma en Otis vinden een muntje van de kinderauteur en illustratrice Liesbet Slegers.

Wil je in de kleuterklas aan de slag rond archeologie?

Het boek is daarvoor ideaal! Het laat kleuters op een uitdagende manier via 8 verschillende opdrachten kennis maken met archeologie. Het kwam tot stand in samenwerking met historici en archeologen.

Sta je voor de klas in een andere provincie? Geen probleem, ook jij kan het boek bestellen: pcce@limburg.be

Type activiteit
Boek
Doelgroep
KIeuteronderwijs
vuistbijl in vuursteen

Les met "archeo-shop" (+ aanvullende workshops) - de Archeo-Tolk

Wil je jouw lessen rond prehistorie niet enkel uit de handboeken geven maar op een boeiende actieve manier? Nodig dan archeo-tolk Nelle uit als gastdocent. Replica’s van artefacten of voorwerpen afkomstig uit de experimentele archeologie maken de prehistorie visueel, tastbaar en daardoor beter begrijpbaar.

Wil je een doe-activiteit bij het vak geschiedenis of W.O. zonder op verplaatsing te moeten gaan én die nog lang in het geheugen van de leerlingen blijft hangen? Combineer dan een of twee workshops naar keuze aan de les 'archeo-shop'. 

Type activiteit
workshop
Doelgroep
1ste graad middelbaar, maar ook lager onderwijs is mogelijk
Hatsjoe... gezondheid.

Hatsjoe... gezondheid. Over gezondheid, hygiëne en pandemieën in de Romeinse tijd | Aanbod voor scholen - Provinciaal Archeocentrum Velzeke

Ook onder de indruk van de impact van het coronavirus op onze samenleving? Dan kunnen we je misschien wel boeien met onze nieuwe thema-rondleiding 'Hatsjoe... gezondheid! Over gezondheid, hygiëne en pandemieën in de Romeinse tijd' die jong en oud aan de hand van de attributen van de Romeinse arts Galenus en de godin Hygieia meeneemt naar de Oudheid.

Je komt te weten hoe en waar epidemieën konden ontstaan en hoe men die probeerde te vermijden. We leggen ook uit waarom allerlei remedies zoals religie, mythologie, kruidengeneeskunde maar ook je reinste kwakzalverij gewoon naast elkaar bestonden.

Daarnaast gaan we ook in op de desastreuze gevolgen van deze ziekteplagen voor het ganse rijk, van innovatieve infrastructuurwerken zoals riolering, waterputten en badhuizen tot de toenemende aanwezigheid van Germanen binnen het Romeinse rijk.

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
vanaf 8 jaar
Archeologisch site-museum Kortemark

Educatieve brochure / Rondleiding smartphone - Archeologisch Site-Museum Kortemark

 

Toerisme Kortemark stelde een educatieve brochure op voor scholen in verband met het Archeologisch Site Museum. Dankzij deze educatieve brochure leren kinderen meer over de archeologische vondsten en het werk van een archeoloog.

De brochure kan idealiter ook gebruikt worden als voorbereiding op een klasbezoek aan het museum, of kan erna gebruikt worden om het bezoek te kaderen. In de brochure worden de belangrijkste tijdvakken in chronologische volgorde behandeld, maar beperkt zich door de beperkte plaats tot de hoofdzaken.

Het bezoek aan het museum kan met een ervaren gids (aan te vragen) die in het museum zelf graag op bijkomende vragen antwoordt. Of de leerlingen kunnen het bezoek aan de hand van een smartphone doen, deze loodst hen dan door het museum met allerlei interessante weetjes.

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
2de en 3de graad basisonderwijs, scholen regio Kortemark
Klas tijdens de doe-activiteit boogschieten

Ik ben archeoloog - Stedelijk Museum Hoogstraten

Opdrachten rond de prehistorie en archeologie.
Doe-activiteiten: boogschieten, vuurmaken, …

Type activiteit
workshop
Doelgroep
kleuteronderwijs & basisscholen, regio Hoogstraten
Archeologisch site-museum Kortemark

Archeologische koffer - Archeologisch Site-Museum Kortemark

Het Archeologisch Site-Museum Werken wil het verleden tastbaar maken en brengt het daarom letterlijk tot in de klas. Met de archeologiekoffer maken de kinderen uit de 3de graad van het lager onderwijs kennis met de archeologie én met de belangrijkste, grote periodes uit onze geschiedenis.

Opbouw van de archeologiekoffer:
In de archeologiekoffer werd een hele verzameling voorwerpen en illustratiemateriaal samengebracht; zorgvuldig uitgekozen en vlot bruikbaar in de klas. Ze vallen uiteen in twee categorieën: enerzijds de werktuigen van de archeoloog en anderzijds de archeologische vondsten.

Bij de koffer horen ook twee tekstbundels, één bestemd voor de leerkracht en één voor de leerlingen. In het lerarenpakket vindt men naast heel wat wenken voor de les ook uitgebreide achtergrondinformatie over de archeologie. De bundel voor de kinderen biedt de nodige mogelijkheden om de opgedane kennis te verankeren.

Alle voorwerpen en illustraties die in de koffer werden samengebracht kunnen actief in de klas gebruikt worden. De leerlingen mogen ze aanraken, onderzoeken en doorgeven.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
3de graad basisonderwijs, scholen regio Kortemark
blauwe bakken met archeologische vondsten

Scholenworkshop LO en SO: Archeologie-atelier - SteM Sint-Niklaas

Hoe gaat een archeoloog vandaag de dag tewerk? Nog steeds met een schop, truweel of borstel? Of is er meer? Hoe reconstrueert een archeoloog het verleden? De leerlingen mogen ook aan de slag!

Type activiteit
workshop
Doelgroep
basisonderwijs en middelbaar
Inhoud koffer Archeo-logisch toch!

Archeo-logisch toch! - Midwest, Cultuur- en erfgoedplatform BIE RADAR

Verken de wereld van de archeoloog! Volg een spoedcursus archeologie en leer aan de hand van allerlei praktische opdrachten werken zoals een archeoloog. Nadien kent een opgraving in je buurt geen geheimen meer voor jou.

De koffer bevat een handleiding voor de leerkracht (inclusief de spoedcursus en meerdere opdrachtenbundels), blauwe archeo-kits en een USB-stick met een presentatie en invulbladen.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
derde graad lager en de eerste graad secundair onderwijs

123 Archeologie! – Raakvlak

123 Archeologie! werd gelanceerd tijdens de Archeologiedagen editie 2021. Dit nieuwe pakket is zelfstandig te gebruiken door leerkrachten en leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs. De archeologen van Raakvlak dagen de klassen via de website uit om een aantal archeologische uitdagingen aan te gaan, en hun badge van junior archeologen te verdienen.

Type activiteit
online lespakket
Doelgroep
5de en 6de leerjaar basisonderwijs
onderderadar.be

Onder de radar – Provincie Limburg

Op zoek naar sporen uit WO II in Limburg? Benieuwd naar verhalen uit de oorlog? Het Limburg van 75 jaar geleden op luchtfoto’s onderzoeken? Ga in de klas aan de slag met het educatieve pakket van “Onder de Radar”!
In 2019 ontdekten archeologen van de Universiteit Gent in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA) unieke WO II-luchtfoto’s van de provincie. Op de foto’s is het Limburg van 1943-1945 volledig te zien. Het is een prachtige bron, die nu voor de eerste keer voor iedereen te ontdekken is op het participatieve platvorm “Onder de Radar”. Wie een overblijfsel uit WO II herkent, een verhaal uit de oorlog wil delen, of een interessante locatie wil aanduiden, kan dat doen op www.onderderadar.be. Of je kan alle getuigenissen verkennen die al door anderen gedeeld zijn: dat zijn er al bijna 1500!  
Vanaf vrijdag 9 oktober kunnen ook de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar dankzij de kant-en-klare lesfiche zelf aan de slag gaan met restanten van WO II in hun buurt.

Type activiteit
downloadbaar lespakket
Doelgroep
5de en 6de middelbaar
Archeokit

Archeologie in de klas met het educatief pakket 'Archeokit' – Provincie Vlaams-Brabant

Waan jezelf een échte archeoloog en speur naar geheime vondsten uit Vlaams-Brabantse bodem! De Archeokit is een educatief pakket waarin ontdekken, ervaren en beleven centraal staan. Via voorwerpen, foto’s en infofiches krijgen leerlingen zicht op de steentijd, metaaltijd, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Onder meer wonen, gebruiksvoorwerpen en voeding komen aan bod.
De koffer bevat een uitgebreide leerkrachtenhandleiding met achtergrondinfo. Als leerkracht kies je zelf welke thema's of tijdsperiodes je wil belichten.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
4de tot 6de leerjaar

Met jouw klas op archeologische uitstap doorheen het schooljaar?

Over heel Vlaanderen zijn er een tientallen musea met een focus op archeologie, of waar een deel van de collectie of permanente tentoonstelling over archeologie gaat. Vaak is er een aangepast programma voor klasbezoeken beschikbaar, vraag ernaar!