Zedelgem: Archeologiedagen in Vloethemveld - workshop ‘Vondstenfluisteraars’ (Raakvlak)

Klassen 4e tot 6e leerjaar welkom op archeologiedagen in Vloethemveld

Raakvlak, de intergemeentelijke onroerende erfgoeddienst Brugge en Ommeland, beheert de archeologische vondsten uit Vloethemveld in het depot in Brugge. Op vrijdag 24 mei ben je er met je klas welkom om onder begeleiding van Raakvlak een workshop ‘Vondstenfluisteraars’ te volgen waarbij er wordt gewerkt aan de hand van replica’s van echte vondsten uit Jabbeke en Zedelgem.

Leuven: Workshop voor 5de en 6de leerjaar in de archeohub (Provincie Vlaams-Brabant)

In het kader van de Archeologiedagen wordt archeologie in al haar facetten in de schijnwerpers gezet. Voor de scholen voorzien wij een workshop rond de ‘archeokit’, onder begeleiding van archeologiestudenten van de KULeuven. De archeokit is een educatief pakket waarin ontdekken, ervaren en beleven centraal staan. Via voorwerpen, foto’s en infofiches krijgen leerlingen zicht op de steentijd, metaaltijd, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Onder meer wonen, gebruiksvoorwerpen en voeding komen aan bod.

Oelegem (Ranst): Een grote puzzel en kleine vondsten (Erfgoed Voorkempen)

We nodigen de lagere scholen van Ranst uit. Kom met je klas (doelgroep: 4e leerjaar) kijken welke bijzondere vondsten de archeologen in Oelegem vonden.

De gids neemt je mee langs de archeologische vondsten, van Romeinse kookpotten tot de kraal van een halsnoer. Jonge archeologen, steek de handen uit de mouwen! Ga zelf aan de slag met het uitsorteren van de kleinste vondsten in archeologische zeefstalen. Herken jij een schelp, visgraat of een botje?

Probeer te denken als een archeoloog en leg de grote blokpuzzel in de juiste volgorde.

Damme: scholenbezoek expo "Geopark Schelde Delta" + archeologisch Damme (Provincie West-Vlaanderen)

Kom met de klas tijdens de Archeologiedagen (vrijdagvoormiddag 24 mei) op bezoek op de expo over het Geopark Schelde Delta én de bijhorende archeologische pop-up expo. Ga aan de slag met geologische proefjes en met de archeokoffer, onder begeleiding van echte kenners van het verleden van Damme. 

Kuringen (Hasselt): Emma en Otis zoeken verder! Schrijf je school gratis in voor de unieke 'Emma en Otis- dagen' (Provincie Limburg)

Tijdens de archeologieweek van 21 tot en met 26 mei 2024 worden zes ‘Emma en Otis-dagen’ georganiseerd waarvan er vier gericht zijn op scholen en dit op een prachtige locatie in Limburg. Van DINSDAG 21 mei 2024 tot en met VRIJDAG 24 mei 2024 kan je Emma en Otis vinden in de ABDIJSITE van HERKENRODE - HASSELT (Kuringen). Hier worden kleuters telkens een halve dag ondergedompeld in de boeiende wereld van archeologie en kunnen ze deelnemen aan drie activiteiten waaronder de succesvolle ‘Emma en Otis-voorstelling’, een leuke knutselactiviteit en een spannende zoektocht!

Brugge: Archeologische voorleessessies voor kleuters in het Pop-uphuis, de Tuin van het Verleden (Raakvlak)

Is jouw kleuterklas ook zo gefascineerd door mysterieuze objecten, spannende verhalen uit het verleden en wat er in de tuin begraven zou kunnen zitten? Dan is dit de perfecte gelegenheid om samen met hen op avontuur te gaan en de wereld van archeologie te verkennen! Leerlingen uit de derde kleuterklas kunnen op vrijdag 24 mei in het nieuwe Pop-up huis 'De tuin van het verleden' in de Sint-Godelieveabdij alles over archeologie ontdekken tijdens een interactieve voorleessessie van het kleuterboek 'De Archeoloog'.

Zele: Klassenexcursie "ontdekking van het verleden van ’S Meiersberg" (Provincie Oost-Vlaanderen)

Stap in de fascinerende wereld van archeologie tijdens een tweedelig klassenuitstap naar de bibliotheek van Zele! Daar zullen tussen 8 en 22 mei klassen van het 3de graad ontvangen worden door een archeoloog om kennis te maken met de archeologische collectie van de Kouterbosstraat en ’S Meiersberg. Ontdek met je klas de verhalen achter de artefacten en hoe deze bijdragen aan de geschiedenis van Zele.

Praktisch

Kortemark: Win een gratis legoworkshop 'Bouw je eigen mottekasteel'. (Provincie West-Vlaanderen)

Tussen 17 mei en 19 juni wordt de leeszaal van de bibliotheek omgetoverd door de expo ‘Bult in zicht’. Deze reizende expo brengt je terug in de tijd en je ontdekt er de fascinerende wereld van middeleeuwse mottekastelen! Deze versterkingen uit aarde en hout waren het statussymool van de adel en hadden vaak een belangrijke militaire betekenis. Onze LEGO®-master bouwde een prachtig mottekasteel, dat je op de expo zelf kan bewonderen.

Turnhout: Graven naar botten van je eigen fantasiedier (Musea Turnhout)

Een archeoloog neemt jouw klas op vrijdag 24 mei mee naar het verleden doorheen verschillende kamers van het Taxandriamuseum. In de Jachtkamer ontdekken de kinderen een aantal opgezette dieren. Als we gaan opgraven in de Conciërgerie vinden we ook dierenbotten! Welk dier ontstaat er als we het skelet terug moeten samenstellen en het op papier tekenen?