De verdwenen "oudste kerk van Brabant" in Weerde, wat leren archeologie en geschiedenis ons?

Ten oosten van Aarschot ligt het kasteel Schoonhoven, een relict van een oude waterburcht in de waterweiden van de Demer. Nabij het kasteel, op een donk of rivierduin, lag tot in de 17de eeuw een heel oud kerkje, het kerkje van Weerde waarvan bronnen stelden dat het "dautste van Brabant" was. 

Die vermelding roept natuurlijk heel wat vragen op, hoe oud? En Kerk waarvan? Want Weerde is nooit een klassiek dorp geweest, zolas bv Langdorp. nadat het kerkje werd afgebroken, en rampzalig genoeg rond 1870 ook nog eens de rivierduin waarop het lag werd afgegraven, leken alle kansen verloren om de vragen rond dit kekje op te lossen. In 2006 gebeurde een opgraving door studiebureau RAAP, en die vertelde alvast dat de laatste kerk omstreeks 1100 werd opgricht.

Op deze lezing voor de archeologiedagen, brengen we de resultaten van de opgraving toen nog eens naar voren: wat werd er wel en niet gevonden en wat betekent het? Maar we vergelijken alles wat we weten ook met andere oude en vroege kerken in Brabant, zowel in de Kempen als in het Hageland en in Loon. Want het kerkje van Weerde is effectief ouder dan het ontstaan van de dorpen in het land van Aarschot.

Hoe oud en wat de betekenis was, wordt uitgelegd door Dr. Dries Tys, van IOED de Merode.

Meer info
Waar?
cultureel centrum Kapel

Gasthuisstraat 22
3200 Aarschot
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
Prijs

Basistarief 0,00

Extra info
Aarschot
vroege middeleeuwen
Brabantse Geschiedenis
Kerkarcheologie
Archeologie
Archeologiedagen
vlieg
De kerk van Weerde vanuit het archeologisch onderzoek
Organisator
Cultuur & Erfgoed de Merode