Terugblik editie 2019

27.000 bezoekers lieten zich tijdens het weekend van 14,15 en 16 juni onderdompelen in de wondere wereld van de archeologie. De bezoekers konden kiezen uit 103 activiteiten op 73 locaties in heel Vlaanderen. Workshops, wandelingen, opgravingen, ... Er was voor elk wat wils. Hoe het eraan toeging, ontdek je hieronder.

Vrijdag = kinderen baas. Verschillende scholen gingen langs op een opgraving of in een depot. De reacties van de kinderen liegen er niet om: "wow, zotcool", "morgen kom ik terug met mijn ouders", "ik wil later ook archeoloog worden, ... "

 

OV_Gent_Zwarte_Doos_Klas
OV_Gent_Zwarte_Doos_Klas
OV_Gent_Zwarte_Doos_Klas
OV_Middelburg
OV_Sint_Gillis_Waas_foto BAAC
2 VB_Asse
OV_Sint_Gillis_Waas_foto BAAC
3 VB_Asse
4 VB_Asse
Lim_Borgloon
Lim_Borgloon
Lim_Borgloon

De zaterdag en zondag proefden veel gezinnen van het ondergrondse verleden. Overal in Vlaanderen was er wel een rondleiding op een opgraving of archeologische site. 

  • Archeologen in Sint-Truiden verwelkomden de bezoekers op de Grote Markt. Daar worden er 3.000 sketletten blootgelegd. 
  • In Ieper gingen archeologen op zoek naar de oude Leprozerie.  
  • In Antwerpen was het de laatste kans om de kipdorpsite te bezoeken. "Heel mooi hoe de oude stadsmuur en de brug toch nog te zien zijn. Ik hoop dat er boven de grond ook nog iets komt." gaf een bezoeker mee.
  • In Leuven konden de bezoekers Vlierbeek ontdekken. Ze kregen uitleg bij wat er gevonden is en de kinderen konden zelf ook opgraven.

Niet enkel opgravingen waren te bezoeken, maar ook depots stelden hun deuren open. Zo was er een rondleiding in het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant en in het depot van de Abdij van Roosenberg. Verder konden mensen een middeleeuwse kookmaaltijd eten in de Zwarte Doos in Gent.

VB_Leuven
Lim_Lommel
 OV_Moerbeekvallei
Lim_Riemst
52 Lim_Sint_truiden
5 VB_Asse
53 OV_Velzeke_fotoPAMVelzeke
 VB_Grimbergen
Ant_Grobbendonk
Lim_Schulensbroek
Lim_Lanaken
VB_Leuven

Knokke-Heist, Ninove, Essen en Gent waren het toneel van heuse archeologische festivals. Gevechtscènes, kookworkshops, Romeinse spelen, een 17de eeuws legerkamp,  archeologie in 3D, ... Bezoekers kwamen vaak ogen én tijd te kort om alles te bekijken. 

Natuurlijk konden bezoekers ook rekenen op meer klassieke activiteiten zoals lezingen, wandeltochten, rondleidingen, .... Ook daar waren er enthousiaste reacties op te merken: "Nu weet ik wat er onder de grond steekt, hoe zot", "Morgen neem ik nog andere mensen mee!", "Waar kan ik hier die FB-pagina liken?", "Ik wil hier vrijwilliger worden", ...

Een archeologische marktkraam? Ja, ook dat was een activiteit! 's Morgens stonden de archeologen vergezeld door een middeleeuwse jonkvrouw in alle vroegte klaar naast het kippenkraam. Verder werden er in Ename ook antwoorden geformuleerd op levensnoodzakelijke vragen, namelijk wat als skeletten konden praten?

Een geslaagde tweede editie. Op naar de volgende!

 

OV_Gent
 VB_Heverlee
VB_Kortenberg
OV_Meetjesland
OV_Moerbeekvallei
OV_Deinze
OV_Ninove
OV_Ename
Ant_Essen
Ant_Essen_FotoJoris Mathysen
Ant_Essen
OV_Gent