Met je gezin naar de Archeologiedagen!

Wie wou er als kind geen archeoloog worden... Om toekomstige archeologen reeds de kneepjes van het vak te leren, zijn er tijdens de Archeologiedagen verschillende activiteiten gericht op kinderen. Ontdek hier een greep uit het gezinsaanbod per provincie.

Vrijdag

Vroege vogels?

Wie heeft op vrijdagmorgen nog tijd voor de schoolrush? Weinigen waarschijnlijk, maar als je in de buurt van Asse woont kan je op weg naar school een croissant scoren en zien welk materiaal we in ons depot bewaren.

De buitenlucht opsnuiven na school?

Weg met die Playstation en Nintendo Switch na schooltijd! In de plaats kan je in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg een bezoekje brengen aan een opgraving! Altijd al willen weten hoe archeologen graven? Hoe ze ervoor zorgen dat ze de vondsten heelhuids uit de grond halen? Hoe oud die scherf nu precies is? Verwacht op al je vragen een antwoord. Deze rondleidingen zijn aan te raden voor een gezin met tieners. 

archeologiedagen 2019_depot Vlaams-Brabant
archeologiedagne 2019_Ieper
foto archeologiedagen 2019 Sint-truiden

Zaterdag

West-Vlaanderen

Zaterdag = marktdag. En dan wel een heel speciale, want in Knokke-Heist strijkt namelijk een heuse Romeinse vismarkt neer. Ga langs bij de Romeinse kapper en word omgetoverd in een Romeinse godin. Romeinse krijgers tonen hun spierballen en gaan met elkaar in gevecht. In Ieper is het speuren naar Romeinen geblazen! Word archeoloog voor een dag en ontdek zelf welke vondsten die de Romeinen hebben achtergelaten. Roeselare is het schouwtoneel van een heuse zoektocht. Dozen vol archeologische vondsten, maar niemand die weet waar ze vandaan komen. Misschien ontsluieren jullie wel het geheim? In Koksijde waan je je dan weer een echte monnik uit de middeleeuwen. 

Oost-Vlaanderen

Zaterdag = marktdag en dat is niet anders in Oost-Vlaanderen. Om tien uur ben je welkom op de Korenmarkt in Gent. Middeleeuwse gevechtskunsten, 3D archeologie, Augmented Reality, ... Je vindt het er allemaal. Ook in Ninove is er een groot spektakel. Daar ga je terug naar het jaar 1692 met een tentenkamp en ambachtenmarkt. Graven, vondsten tekenen, vondsten reconstueren, dat kan je allemaal doen in Velzeke. In Ename kom je aan de hand van een workshop te weten wat eeuwenoude skeletten ons kunnen vertellen. 

Antwerpen

Glitter en glamour op je blouse in Turnhout! Edelstenen, glitters en stof, meer heb je niet nodig om je eigen mantelspeld te maken. In Essen strijkt een groep Romeinen neer. Ga er boogschieten, speerwerpen of ga aan de slag met een metaaldetector om vondsten te vinden. 

Vlaams-Brabant

Archeologie in de gamewereld? Jazeker, want er is RoMeincraft. Bouw in Dilbeek een Romeins villalandschap na met het spel Minecraft. Ook in Leuven waan je je een echte archeoloog. Kom mee graven in het abdijdomein van Vlierbeek. De kleinsten kunnen spelen in de teletijdsmachine in Rotselaar. Zo ontdekken ze het verleden op een speelse manier.

Limburg

Ridders gezocht! Ontdek door middel van een speurtocht de waterburcht van Jan van Pietersheim in Lanaken. Wil je van scherven opnieuw een pot maken, dan moet je ook in Lanaken zijn. Juwelen maken, Romeins baden en koken, een spelparcours en een verkleedstand om je 2000 jaar terug in de tijd te katapulteren kan je allemaal doen in Riemst

archeologiedagen Dilbeek 2019
archeologiedagen Koksijde 2019
Ieper archeologiedagen 2019
Rotselaar archeologiedagen 2019
archeologiedagen Velzeke 2019

Zondag

West-Vlaanderen

Ook op zondag kan je in Ieper speuren naar Romeinen! Word archeoloog voor een dag en ontdek zelf welke vondsten die de Romeinen hebben achtergelaten.

Oost-Vlaanderen

Geen tijd om de zaterdag naar de Archeologiedagen te komen? Geen nood, de zondag krijg je nog een kans. In Ninove is er een groot spektakel. Daar ga je terug naar het jaar 1692 met een tentenkamp en ambachtenmarkt. Graven, vondsten tekenen, vondsten reconstueren, dat kan je allemaal doen in Velzeke. In Ename kom aan de hand van een workshop te weten wat eeuwenoude skeletten ons kunnen vertellen. 

Antwerpen

In Antwerpen kan je op zondag gaan aperitieven met je kroost in Kontich. Speur naar scherven en munten met de metaaldetector in Grobbendonk. Niet genoeg van glitter & glamour, dan kan je ook zondag naar Turnhout

Vlaams-Brabant

Het zakgeld van je kind, dat kan hij/zij vanaf nu bewaren in de middeleeuwse geldbeurs dat jullie in Kortenberg zullen maken. In Asse is Marcus op zoek naar een geheime pot. Hij rekent op jullie steun om de pot te vinden. In het museum in Asse kan je nog deelnemen aan een andere speurtocht

Limburg

Je diploma als junior-archeoloog kan je zondag behalen bij de opgravingen op de Groenmarkt in Sint-Truiden. Een eigen middeleeuwse pot voor op je kamer? Die kan je zelf komen maken in Lanaken.

Tip: bekijk op de kaart ook nog de andere activiteiten in jullie buurt. 

 

archeologiedagen 2019 Turnhout
archeologiedagen 2019 kortenberg
archeologiedagen Lanaken 2019
Ninove archeologiedagen 2019