Maak je activiteit coronaproof

In deze tijden van Corona, is het organiseren van publieksactiviteiten helaas niet vanzelfsprekend. Je kan als organisator zowel een digitale als fysieke activiteit organiseren. Om ervoor te zorgen dat de fysieke activiteiten van de Archeologiedagen op een veilige manier kunnen verlopen, geven we hieronder graag enkele tips en richtlijnen mee waar je als organisator best rekening mee houdt. Als algemene organisatie houden we de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad goed in het oog, passen naargelang nieuwe beslissingen onderstaande richtlijnen aan en houden lokale organisatoren op de hoogte.

Communiceer vooraf waar de bezoekers rekening mee moeten houden. Het is belangrijk bezoekers duidelijk te informeren over wat ze kunnen verwachten omtrent de veiligheidsvoorwaarden.

Laat de deelnemers vooraf inschrijven voor je activiteit, liefst per tijdslot. Zo weet je ten allen tijden hoeveel bezoekers je mag verwachten en hou je het aantal deelnemers beheersbaar. Zorg ervoor dat dit duidelijk is aangegeven bij je inschrijving op de UiTdatabank.

Als je een activiteit binnen organiseert, zorg er dan voor dat bezoekers zich bevinden in grote en goed geventileerde ruimtes.

Zorg ervoor dat het publiek een afstand van 1,5 m kan bewaren. Indien je dit niet kan garanderen, laat je het publiek een mondmasker dragen. Het dragen van mondmaskers in musea is verplicht.

Voorzie de nodige maatregelen om een goede basishygiëne te kunnen verzekeren:

  • Zorg ervoor dat de bezoekers hun handen kunnen ontsmetten.
  • Zorg ervoor dat alles ontsmet is. Besteed daarbij extra aandacht aan veelgebruikte contactoppervlakken zoals deurklinken, kranen, trapleuningen, ...

Zaken als kluisjes/lockers, touchscreens en soortgelijke informatievoorzieningen die frequent aanraking vereisen, moeten worden verwijderd of afgedekt. Deze mogen niet gebruikt worden wanneer het niet mogelijk is om te allen tijde de hygiënemaatregelen te handhaven. Tip: voorzie een pen die de bezoekers kunnen gebruiken om de touchscreens aan te raken.

Werk een aangepast parcours uit zodat bezoekers elkaar zo min mogelijk moeten kruisen. Breng daarvoor duidelijke signalisatie aan door middel van tape, linten, hekken, …

  • Geef hierover uitleg aan de bezoekers bij de ingang.
  • Breng indien mogelijk een aparte in- en uitgang aan.

Pas het Covid Event Risk Model (CERM) toe op jouw activiteit. Zo zie je onder welke voorwaarden jouw evenement veilig kan doorgaan om besmetting te voorkomen.

Meer informatie: basisprotocol cultuur