UITGESTELD Archeologiedagen: IJzeroer in vuur en vlam

UITGESTELD
Door de aanhoudende droogte en het rook- en vuurverbod dat van kracht is in de provincie Antwerpen zijn wij jammer genoeg genoodzaakt dit evenement uit te stellen naar het najaar.

Wil jij wel eens weten hoe er in de prehistorie ijzer werd gemaakt? Kom dan zeker eens langs en beleef het authentieke en originele productieproces om van ijzererts tot ijzer te komen!

De Kempen zijn gekend voor het ijzeroer in de ondergrond. Vanaf het midden van de 19de eeuw werden complete weilanden uitgegraven voor de massale ontginning van deze ijzererts, dat vervolgens naar de industriële hoogovens in Henegouwen werd vervoerd.
Archeologische vondsten tonen echter aan dat ook in de (pre)historische perioden ijzeroer ontgonnen én lokaal gesmolten werd tot ijzer, maar op een geheel andere manier.

In het kader van het Syntheseonderzoek naar de IJzerproductie in de Antwerpse Kempen zullen we bij dit evenement ijzererts tot ijzer smelten volgens het prehistorische reductieproces. Dit wordt uitgevoerd in een installatie gelijkaardig aan de laagoven die vanaf de late ijzertijd tot late middeleeuwen in gebruik was.

Een organisatie van Studiebureau Archeologie bv ism IOED Land van Nee en Aa, Klaas Remmen, Natuur.huis Schapenstal, Natuurpunt Vorselaar en gemeente Vorselaar.

Meer info
Waar?
Schapenstal

Dijkbaan z/n
2290 Vorselaar
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
Extra info
dagje uit met kinderen
experimentele archeologie
Archeologiedagen
Archeologiedagen2022
Prehistorisch ijzer smelten in laagoven