Lezing over baggervondsten uit de Schelde

Wist je dat er in Wetteren een Romeins stenen altaar is gevonden? Heb je al gehoord over de vroegmiddeleeuwse houten dierenkoppen uit Zele, Appels en Moerbeke? Dit zijn maar enkele van de duizenden voorwerpen die in de Schelde gevonden zijn.

Doorheen de eeuwen zochten de mensen de rivier op om te jagen, handel te drijven, of er langs te wonen. Geregeld lieten ze ook wel eens wat achter! Dit gebeurde zowel per ongeluk als doelbewust. Aan het einde van de 19de eeuw en in de 1ste helft van de 20ste eeuw werd de Schelde een stuk verbreed en plaatselijk rechtgetrokken zodat ze makkelijker bevaarbaar werd. Alerte arbeiders op de baggerboten merkten al gauw dat er allerlei oude voorwerpen naar boven kwamen. Dit was ook de gegoede burgerij niet ontgaan, waarna ze de voorwerpen gretig begonnen op te kopen voor hun “oudheidkundige kabinetten”. Verschillende notabelen legden op die manier enorme collecties aan van vondsten uit de Schelde.

Archeoloog Arne De Graeve geeft in deze lezing een overzicht van de spectaculaire vondsten die gevonden zijn tussen Wetteren en Dendermonde. Door de goede bewaring van de vondsten krijgen we een unieke kijk op het verleden in de streek.

Meer info
Waar?
De Poort

Markt 27
9230 Wetteren
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
Prijs

Basistarief 0,00

Extra info
Archeologie
baggervondsten
IOED Schelde-Durme
Archeologiedagen 2022
Archeologiedagen2022
ook voor jongeren
Altaar van Hercules Magusanes gevonden in de Schelde te Wetteren
Organisator
www.ioedscheldedurme.be