Scheepswerven Baasrode duikt voor deze gelegenheid de wereld van het hout in. Welk hout werd gebruikt? Welke technieken werden aangewend? Welk materiaal had men ter beschikking? Wat met hout eens men overschakelde op ijzerbouw? Al deze vragen worden hier beantwoord op de archeologiedag. Rondleidingen gaan door om 11u en om 13u30.
Ontdek het alaam van een zeventiende-eeuwse scheepsbouwer in onze gelegenheidstentoonstelling. Vanaf 14:30 uur kun je daarenboven een aantal lezingen volgen.
Al in de Oudheid en tot na de Industriële Revolutie werden schepen voornamelijk in hout gebouwd, wat scheepsbouw betreft kunnen we deze periode dus bestempelen als de Houtheid. Hout was toen het hoofdbestanddeel van elk schip. Geen wonder dus dat het beroep van scheepsbouwer steeds als scheepstimmerman omschreven werd. Toch waren dit geen doorsnee houtbewerkers; het was een ambacht met specifieke kennis (houtsoorten), vaardigheden (planken branden, krommers selecteren) en houtbewerkingsmateriaal eigen aan de scheepmakerij.
De kennis en vaardigheden die na het verdwijnen van de houten scheepsbouw snel dreigden te verdwijnen wordt nu door een handvol enthousiastelingen bewaard en geborgen voor komende generaties.
Meer info
Waar?
Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode
Sint-Ursmarusstraat 137
9200 Dendermonde
België
Wanneer?
-
Van > tot
>
Prijs
Basistarief € 0,00
Extra info
Archeologie
Archeologiedagen
erfgoedsite
Industriële archeologie
Industrieel erfgoed
erfgoed
POV
OVGRAT

Organisator
Provincie Oost-Vlaanderen
052 33 35 00