Archeologiedagen: Bezoek het grootste archeologisch depot van Vlaanderen achter de schermen

Het archeologisch depot van het agentschap Onroerend Erfgoed bewaart en beheert het vondst- en staalmateriaal van meer dan 1900 archeologische sites en contexten van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Het depot is normaal enkel toegankelijk na afspraak, maar op zondag 22 mei tijdens de Archeologiedagen zwaaien we onze deuren voor jullie wijd open.

Tijdens een rondleiding van ongeveer een uur word je meegenomen in het traject dat archeologische vondsten en stalen na opgraving doorlopen. Je komt te weten welke stappen ze ondergaan, van wassen over conservatie tot verpakken, en hoe ze worden opgeslagen voor verder onderzoek en langdurige bewaring. We tonen je de verschillende materiaalcategorieën van de vondsten zoals metaal, keramiek, glas en hoe die elk een eigen behandeling en bewaringsconditie vereisen. Op die manier krijg je een goede indruk van de werking van ons depot en conservatielabo.

Nadien kun je deelnemen aan enkele workshops. Zo is er een workshop die je leert hoe het skelet van een hond in elkaar zit en hoe je aan de hand van platen en foto’s een echt skelet terug in anatomisch verband puzzelt. In een andere workshop ga je dan weer aan de slag met de inhoud van een middeleeuwse keuken en leer je hoe je met loep en pincet te weten komt wat de mensen van vroeger gegeten hebben. Leer je graag bepalen hoe oud archeologische munten zijn of hoe een aardewerkspecialist te werk gaat? Of ben je creatief en maak je liever zelf je eigen munt of schijffibula? Schrijf je dan snel in!

De rondleiding en de workshops zijn laagdrempelig en gericht op geïnteresseerden vanaf 7 jaar.

Meer info
Waar?
Archeologisch Depot Vlaamse overheid

Gustaaf Levisstraat 45
1800 Vilvoorde
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
Prijs

Basistarief 0,00

Extra info
ook voor jongeren
Archeologiedagen
Archeologiedagen2022
vlieg
Archeologische onderzoekslabo Depot Vilvoorde
Reservatie
Organisator
Vlaamse overheid, Agentschap Onroerend Erfgoed