Archeologiedagen 2022: Bocholter Graven - zelfstandige wandeling met virtuele blik

Wandel in de buurt van dit uniek archeologisch overblijfsel! De oranje en rode routes van wandelgebied Smeetshof-Wijffelterbroek leiden je over en langs de vroegere grensversperring, die ondergronds nog goed bewaard is. Het infobord aan de Napoleonsdijk biedt je een realistische blik op het verleden!

Wat nu in de streek bekend staat als “de Bocholter Graven”, was een middeleeuwse grensverdediging. Het 500 meter lange complex van grachten en wallen bevond zich dwars op de enige doorgang tussen twee uitgestrekte moerasgebieden. Van de 14e tot de 18e eeuw vormden ze een groot obstakel voor plunderende soldatentroepen en werd zo het voortdurende heen en weer trekken van legers bemoeilijkt . Later werd de grensverdediging niet meer gebruikt. De wallen werden in de 20e eeuw letterlijk met de grond gelijk gemaakt, en de plek lijkt tegenwoordig een onschuldig Natuurpunt-weiland op de grens tussen Kreyel (Bocholt) en Stramproy (Weert). De gigantische grachten zijn ondergronds gelukkig wel helemaal bewaard gebleven, en vanuit de lucht goed te herkennen aan de cropmarks. Recent speurwerk leverde heel wat informatie op.

Start wandelroutes en parking: Smeetshoeve - Smeetshofweg 1 - 3950 Bocholt. Parkeren kan ook vlakbij het infobord (Napoleonsdijk - grensovergang Nederland) voor wie niet wil wandelen.

Meer info via het infobord langs de Napoleonsdijk, en een blik terug in de tijd via de QR-code!

Meer info
Waar?
Napoleonsdijk

, ter hoogte van wandelknooppunt 160 en grensovergang Nederland
3950 Bocholt
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
Prijs

Basistarief 0,00

Extra info
Archeologiedagen2022
Archeologiedagen
Het Gravencomplex beleefde zijn hoogdagen in de 16de eeuw. Tegenwoordig verraden de cropmarks van begroeiing de ondergronds locatie.